A fizikatanítás kezdetei Hódmezővásárhelyen
Szilárd testek mechanikája
- Az anyagi pont kinematikája
- Az anyagi pont dinamikája
- Impulzus, energia, munka
- Merev testek kinematikája és sztatikája
- Pontrendszerek mechanikája
- Merev testek dinamikája
- Mechanikai jelenségek egymáshoz képest mozgó vonatkoztatási rendszerekben
Deformálható testek mechanikája
- Folyadékok mechanikája
- Gázok mechanikája
Rezgések és hullámok
- Hangtan
- Hullámtan
Hőtan
- Hőmérséklet és hőmennyiség, a testek hőtágulása
- Halmazállapot-változások
- A hő terjedése
Optika
- Geometriai optika
- Fizikai optika
Elektromosság és mágnesesség
- Elektrosztatika
- A stacionárius áram (egyenáram)
- Mágneses tér vákuumban és az anyagban
- Elektromos áram szilárd testekben, folyadékokban,gázokban
- Az időben változó elektromágneses tér
Arcképcsarnok
Üres sárgaréz golyó (beszerzési év: 1897)

            A folyadékok sűrűségének hőmérsékletfüggését lehet kiválóan szemléltetni azzal az üres sárgaréz golyóval, amelynek térfogat-tömeg aránya akkora, hogy a golyó szobahőmérsékletű vízben úszik a folyadék tetején. Ekkor a test vízbe merülő részére ható felhajtóerő éppen egyenlő a testre ható gravitációs erővel.
            Ha a vizet melegíteni kezdjük, akkor lecsökken a víz sűrűsége, s – mivel a felhajtóerő egyenesen arányos a folyadék sűrűségével és a szilárd anyagok kevésbé tágulnak, mint a folyadékok- a ráható felhajtó erő is. Mivel a gravitációs erő változatlan marad, a test egy kicsit jobban belemerül a folyadékba. Egy adott hőmérsékleten a vízsűrűség már annyira lecsökken, hogy a test teljesen elmerül a folyadékban.

Üres sárgaréz golyók

            Mivel a +4 °C hőmérsékletű víz sűrűsége a legnagyobb (ekkor merül bele legkevésbé a folyadékba a golyó), a kísérlet akkor a leglátványosabb, ha ilyen hőmérsékleten kezdjük a vizsgálódást. Érdemes egy hőmérőt is elhelyezni a folyadékban, amelyen könnyen tudjuk követni a folyadék hőmérséklet változását, miközben a golyó egyre jobban bemerül a vízbe.
            Természetesen hűtéskor a fentivel ellentétes folyamatot tudjuk megfigyelni.