V. Garzó Imre Városi Fizikaverseny
Hódmezővásárhely 2003. április 2.
A 7. osztályos diákok feladatsora

1. feladat:

Belül üres fémkocka külső élhosszúsága 5 mm, falvastagsága 1 mm. A fém sűrűsége 8400 kg/m3. Mi történik a kockával, ha a víz felszíne alatt tartjuk, majd elengedjük?

2. feladat:

Géza egy alkalommal kisettenkedett a konyhába, és izgatottan felemelte a fedőt a tűzhelyen rotyogó ételről. Tettét hamar megbánta, mert a fedő alól kicsapódó gőzből egy kevés (tételezzük fel, hogy egy gramm ) a kezére került és lecsapódott.
Ha a 100 °C- os vízgőz 10 grammnyi bőrfelülettel került kölcsönhatásba, mekkora lett a kialakult közös hőmérséklet? Megégetheti- e a kezét? ( A víz fajhője 4,2 ; forráshője 2260 ;
a bőrfelület átlagos fajhője 3600 ; a kezdeti hőmérséklete 35°C. )

3. feladat:

Egy születésnapi bulin a hangulatvilágítást sorba kapcsolt izzókkal akarják megoldani. Az izzókon a következő felírás olvasható, „4V; 2A”. Az egyes áramköri elemeket egyenként 2 méter hosszú 0,5 mm2 keresztmetszetű szigetelt konstantán huzalokkal kötik össze.
Hány darab izzót kell összekapcsolni, hogy a világítást 220 volt feszültségű áramforrásról lehessen üzemeltetni? ( Az 1 m hosszú 1 mm2 keresztmetszetű konstantán huzal ellenállása 0,5 W )